L’origen de la colla

A Badalona, el març de 1983, tot parlant de la tradició de foc a la nostra ciutat (com la Cremada del Dimoni), durant la sessió de folklore i festes populars d’un curs de monitors, un grup de gent proposà la creació d’una colla de diables a la ciutat. La finalitat bàsica de la colla era aportar un element lúdic i festiu a totes les celebracions en les quals participéssim.

La colla de Diables de l’Arboç del Penedès ens va assessorar sobre els costums i realització del Ball de Diables tradicional, per això són els nostres padrins.

Seguint l’estructura tradicional de les colles, Diables de Badalona va quedar format per: Llucifer, Diablessa, borrons, encenedor (o fogoner), tabalers i diables polvorins (els que reparteixen pirotècnia).

La primera sortida es va dur a terme el 10 de maig de 1983 durant el correfoc que es feia prèviament a la Cremada del Dimoni.

.

El nostre vestit

A l’hora de dissenyar el vestit, buscant un arrelament en la nostra ciutat, es va demanar la col·laboració de la Mercè Arànega (il·lustradora i dibuixant badalonina), la qual ens proposà un disseny que té com a motiu central la Cremada del Dimoni. Per això el dibuix que portem a l’esquena són cares de dimonis que s’han cremat a Badalona fins l’any 1983 (la Colla Xica porta a l’esquena dimonis cremats posteriorment). La resta de vestit es cobreix de mans estampades amb pintura de diferents colors amb flames enlloc d’ungles, recordant les espurnes de les carretilles. La signatura de la Mercè Arànega és una mà lila, per això cal que n’hi hagi una a cada vestit. Els pantalons van pintats per la part de baix amb flames, recordant en aquest cas una foguera de Sant Joan. El calçat és amb espardenyes i mitjons blancs. Inicialment els vestits de la colla eren fets de roba de sac, però per motius de seguretat es va decidir utilitzar tela ignífuga.