DIABLES DE BADALONA

Una mà lila!

A l’hora de crear el vestit es buscava un arrelament en la nostra ciutat i l’artista Mercè Arànega ens proposà un disseny que té com a motiu central la Cremada del Dimoni. Per això el dibuix que portem a l’esquena són cares de dimonis que s’han cremat a Badalona fins a l’any 1983.

Per aquest motiu ens vam posar en contacte amb Miquel Xirgu fill, pintor badaloní i membre d’una família de dissenyadors de dimonis de gran tradició a Badalona. Va ser repassant el seu arxiu fotogràfic de dimonis cremats a la ciutat des dels anys quaranta que es va escollir uns quants, els quals com ell mateix va dir: “mentre vosaltres els porteu, aquests dimonis restaran salvats de les flames”

La resta de vestit es cobreix de mans estampades amb pintura de diferents colors amb flames en lloc d’ungles, recordant les espurnes de les carretilles. La signatura de la Mercè Arànega és una mà lila, per això no falta en cap vestit. Els pantalons van pintats per la part de baix amb flames, recordant en aquest cas una foguera de Sant Joan una altra festa al voltant del foc com a ritual.

El nostre vestit

El Ball de Diables ha utilitzat tres vestuaris diferents en tots aquests anys. El que no ha variat és que consta de pantalons i casaca amb caputxa rematada amb dues banyes vermelles, mocador negre amb beta vermella, mitjons blancs i espardenyes.

El disseny és obra de Mercè Arànega, il·lustradora i dibuixant Badalonina.

Inicialment els vestits de la colla eren fets de roba de sac i cosits pels mateixos joves i familiar que als 1983 fundessin la colla. En la seva primera renovació , a finals dels 90, es va optar canviar la roba d’arpillera per cotó ignifugat per motius de comoditat i seguretat.

Va ser en la segona renovació estrenada el maig del 2019 que fidels al disseny original es va poder recuperar la mateixa l’estètica que ens va veure néixer aquesta vegada amb roba de lli.

En l’actualitat comptem amb:

  • 1 per Llucifer amb la seva capa, gec i pantaló.
  • 1 per la Diablessa amb la seva faldilla i la torereta.
  • 38 pels borrons amb el seu gec i pantaló.
  • 10 pels tabalers que acompanyen el ball.
  • 10 pels diables polvorí i el fogoner.
PROJECTE VESTITS NOUS

A part del vestuari uns altres estris imprescindibles són les maces, ceptrots i tabals.

Maces:

Permet que cada diable pugui cremar les carretilles i sortidors. Al llarg de la història de l’entitat hem tingut tres models diferents de maça que ha canviat de disseny en cada renovació.

Ceptrots:

El Llucifer i la Diablessa com a figures de poder porten ceptrots on poden carregar més quantitat de pirotècnia i fer valdre el seu rang.

Tabals:

Timbals de fusta artesanals, amb pell de cabra, tensors de cuir i tensats amb corda d’espart.