DIABLES DE BADALONA

Pituuu… foooooc!!!

Quisque blandit dolor risus, sed dapibus dui facilisis sed. Donec eu porta elit. Aliquam porta sollicitudin ante, ac fermentum orci mattis et. Phasellus ac nibh eleifend, sagittis purus nec, elementum massa. Quisque tincidunt sapien a sem porttitor, id convallis dolor pharetra. Donec tempor cursus facilisis.

Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore dolore magnm aliquam quaerat voluptatem.

Personatges de la Colla

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean nec hendrerit urna. Sed ut elit at sapien dictum aliquet. Cras tristique elementum ex id fermentum. Praesent a dapibus ipsum. In hac habitasse platea dictumst. Donec laoreet augue justo, vitae elementum nisl malesuada sit amet. Ut sit amet nunc ac tellus tempor maximus ut a tellus.

LLUCIFER

És el cap de la cort infernal, cabdill dels diables i acompanyat de la Diablessa, ostenta el poder de l’avern. És un personatge central i se’l distingeix per cremar el ceptrot més gran i vestir capa llarga amb molt de vol, coronada amb quatre banyes. La capa està decorada amb uns dracs que formaven part del dimoni cremat a Badalona l’any 1977.

Ocupa un lloc destacat a les cercaviles i al ball parlat.

DIABLESSA

Comparteix poder amb Llucifer com a dona seva, representant la feminitat de manera provocadora. És un personatge central i se la distingeix per cremar un ceptrot i vestir jaqueta decorada amb uns sols liles amb raigs grocs, faldilla amb espurnes, faixa vermella i barret amb dues banyes.

Ocupa un lloc destacat a les cercaviles i al ball parlat.

Si bé antigament aquest personatge dins del Ball de Diables estava reservat exclusivament als homes, en l’actualitat ja no és així.

BORRÓ

És com s’anomenen la resta de diables. S’ha escrit que pot provenir de la paraula francesa “bourreau” que significa botxí, paraula que hauria estat manllevada de la guerra del Francès (1808-1814).

És el personatge que representa les forces del mal, generalment a les ordres de Llucifer. Són els encarregats de mantenir el ritme constant de foc a cercaviles i correfocs. Col·locats en formació esperen el seu torn per encendre les carretilles; un cop enceses, inicien el seu ball a un ritme regular corrent lentament i donant una mena de saltirons.

El seu vestit es caracteritza per un jec coronat amb dues banyes i decorat amb mans de colors. Al bell mig de l’esquena hi ha la cara d’algun dimoni cremat a Badalona els anys anteriors a la fundació de la colla, el 1983. El vestit es completa amb pantalons decorats amb flames, mitjons blancs, espatllera negre i espardenyes.

ENCENADOR

És el diable encarregat i responsable de mantenir i marcar el ritme de foc. Amb el seu botafoc encén les carretilles i controla l’evolució del Ball. Vesteix igual que els borrons i encapçala la formació. La seva posició marca l’espai de foc.

TABALERS

Són els diables encarregats de mantenir el so constant i acompassat dels tabals que, a la vegada, marquen el ritme del Ball. Vesteixen igual que els borrons i la seva distribució al carrer fa que actuïn de barrera natural i protectora entre les colles de foc.

POLVORÍ

Són els diables que proporcionen als borrons les carretilles i altres elements pirotècnics a les cercaviles de foc. Es necessita una infraestructura molt gran per mantenir un bon ritme d’actuació i la seva tasca normalment és poc visible però clau pel desenvolupament del Ball. Es requereix una comunicació constant entre encenedor i polvorins per la bona gestió de l’actuació.

Transporten la pirotècnia i la intendència durant el recorregut de la cercavila o correfoc en un carro construït especialment per acomplir amb aquesta funció.

SANT ANASTASI

Tot i que tradicionalment qui lluita contra els diables és Sant Miquel, a Badalona es va optar per escollir el nostre copatró.
És un personatge fugaç que apareix la Nit de Sant Anastasi amb la resta del ball. Té un paper destacat a l’Acte Sacramental que es representa a la Rambla, davant de Roca i Pi.

Intervé provocador davant de Llucifer evocant la lluita entre el bé i el mal i, finalment, sotmet als diables. En el seu parlament final es dirigeix als badalonins i badalonines i els ofereix el seu penó, portat per dos angelets, com a símbol de la seva lluita i els recorda que l’han de fer volar sempre que vulguin la seva ajuda.